У м’ясному скотарстві значну частку в структурі череди займає молодняк, що залишається в господарстві понад ремонт. При інтенсивному кормопроизводстве й наявності зрошуваних пасовищ молодняк на м’ясо можна вирощувати до 18-місячного віку, використовуючи літній період для нагулу. У цьому випадку питома маса корів у череді становить 35-40%, а ялівок - до 20% від числа корів
У районах з меншою інтенсифікацією скотарства молодняк вирощують на м’ясо до 2-2.5-літні віки. У цьому случаае число корів у череді знижують до 30-35%, одночасно збільшуючи кількість тварин, призначених для відгодівлі й нагулу. Збільшення чисельності молодняку в череді при інтенсивному його вирощуванні забезпечує підвищення валового приросту й середньої маси худоби, здаваного на м’ясо. Щорічне вибракування 20% корів дає можливість обновляти маткове господарство через кожні 5 років, робити забій тварин у віці 7-8 років і одержувати м’ясо кращої якості. У племінних господарствах при реалізації молодняку у віці одного року частка корів дорівнює 40-50%. У господарстві м’ясного напрямку залишають необхідну кількість бичків, щоб забезпечити виконання плану поставки худоби на нагул і відгодівлю в наступному році
При сталій структурі череди зростання виробництва продуктів тваринництва здійснюється в основному в результаті поліпшення породності тварин і підвищення рівня їхньої годівлі. Виходячи зі структури, становлять зворот череди, визначають строки перекладу тварин з однієї вікової групи в іншу й здачі на м’ясо, а також у продаж, та інші надходження й вибуття худоби. На підставі даних звороту череди планують вихід продукції , потреба в кормах і т.п. Зворот планують так, щоб поголів’я череди на кінець року відповідало прийнятій структурі череди
Годівля й зміст биків-виробників . Результати відтворення череди в значній мірі обумовлюються половою активністю й відтворною здатністю биків-виробників, що у великій мері залежить від умов їхньої годівлі, змісти й використання. При годівлі биків-виробників ураховують інтенсивність їхнього використання, а саме кількість кіш у добу й чергування днів використання із днями відпочинку. Загальний рівень годівлі биків-виробників повинен забезпечувати підтримка в них заводських кондицій, гарну вгодованість, але без ожиріння, високу активність при кошах і гарна якість сперми. Рекомендується, щоб бики, які важать 700- 1000 кг , при інтенсивному використанні одержували в добовому раціоні по 1.25-1.1 кормової одиниці з розрахунку на 100 кг маси
Особливо важливе значення при годівлі биків-виробників має повноцінність раціонів: кількість і якість протеїну, забезпечення мінеральними речовинами й вітамінами. По прийнятих нормах на 1 кормову одиницю передбачається зміст перетравного протеїну 140- 145 г , кальцію 7-7- 8 г , фосфору 6-6- 7 г , і повареної солі 7-8г. Для підвищення повноцінності раціону корисно включати в нього богатие протеїном тваринні корми, що підвищує полову активність биків, резистентність і запліднюючу здатність сперматозоїдів. Поряд з перетравним протеїном у раціонах биків-виробників варто враховувати зміст легкопереваримих вуглеводів (цукрів) і сахаро-протеїнове відношення. Бажано, щоб на 100 р. перетравного протеїну бики одержували в раціонах 125- 150 р. цукру взимку й 70- 110 р. улітку.
Більшу роль у годівлі биків грає задоволення їхньої потреби в мікроелементах: кобальті, міді, йоді, марганці, цинку. Зміст мікроелементів у кормах залежить від зони, ґрунту й добрив. Велика увага варто приділяти забезпеченню биків вітамінами A , D і Е. Потреба в інших вітамінах ( B і C ) покривається за рахунок біосинтезу в організмі. Дя задоволення потреби у вітаміні А бикам скармливают корму, богатие каротином (улітку - зелена трава, узимку - якісне сіно). Вітамін А дуже впливає на відтворні функції тварин. При інтенсивному використанні в раціон биків-виробників уводять у добу по 100 мг каротину на 100 кг живої маси. При недостачі в раціонах каротину, биків підгодовують препаратом вітаміну А з розрахунку заміни 1 мг каротину 500-533 ИЕ вітаміну А.
Істотний вплив на відтворну функцію биків-виробників робить забезпечення їхньої потреби у вітаміні D . Для цього взимку в раціони биків уводять навчені дріжджі, а також препарати вітаміну D 2 і D 3.
Рекомендується наступна структура раціонів у зимовий період:
гарне сіно - 40-45%;
трав’яне борошно або гранули - 8-10%;
тваринні корми й специаьние добавки - 4-5%;
концентровані корми - 40-45%.
У літній період рекомендується наступна структура раціонів:
зелені корми - 33-35%;
сіно - 22-25%;
концентровані корми - 32-35%;
трав’яне борошно або гранули - 6-8%;
тваринні корми й спеціальні добавки - 0.5-1%.
У добу бикам дають із розрахунку на 100 кг живої маси 1-1- 1.2 кг сіна й -.4-4- 0.5 кг концентрованих кормів
Для здоров’я й відтворної функції биків-виробників велике значення має активний моціон. Відсутність або недолік моціону часто знижує їхню полову активність, погіршує якість і запліднюючі здатності сперми, і є причиною того, що вони вже в молодому віці стають злими й небезпечними для персоналу. У практиці змісту биків застосовують різні способи моціону: проводка, використання на легких роботах, примусові прогуки, зміст на повітрі на довгому ланцюзі, вільний вигул і т.п. Тривалість прогулянок звичайно становить 3-4 години на добу
При вільно-вигульному змісті тварин до їхніх носових кілець доцільно привішувати на короткому ланцюзі (30- 40 див ) грузик масою 3-3- 6 кг . Це охоронить тварин від взаємних нападів, бійок або травматичних ушкоджень. При догляді за биками необхідно звертати увагу на стан копит і їхнього регулярна обрізка, щоб не виникали захворювання кінцівок
Pages: 1 2
Збережи - » Структура й організація череди . З'явився готовий твір.