Варто пам’ятати, що в перші дні життя, у теляти ще не встановлена терморегуляція, і його організм особливо чутливий до несприятливих умов змісту
У молочний період телят годують із урахуванням особливостей розвитку органів травлення. У зв’язку із цим, застосовують різні рівні й типи годівлі для ремонтних телиць, племінних бичків і дял молодняку, вирощуваного на м’ясо
У чередах худоби молочного й молочно-м’ясного напрямку застосовують два способи годівлі теляти в молочний період: ручна випойка й змінно-групове вирощування під коровами-годувальницями, а в господарствах м’ясного напрямку - вирощування на підсмоктуванні
При ручний випойке теляти, з 15-денного віку здорових телят перекладають із профілакторію в телятник, у якому їх звичайно містять протягом усього молочного періоду в групових клітках по 10-15 голів. Площа клітки розрахована по 1.5-5- 2 кв. метра на одну голову, залежно від віку й маси молодняку
Для годівлі телят використовують молоко тільки від здорових корів. Тривалість годівлі молоком 3-5 місяців, а при вирощуванні по схемах зі зниженим змістом молока - 50-60 днів. У цей період годівля теляти нормують із урахуванням породи, племінної цінності й призначення тварини. Теляти від високопродуктивних і племінних порід рекомендується вирощувати більш інтенсивно.
До поїдання сіна теляти привчають починаючи з 7-10 дня життя, концентрованих кормів - з 15-20 дня, соковитих - із другого місяця. Починаючи з 11 дня життя теляти, незбиране молоко можна при необхідності заміняти повноцінними замінниками молока. Їхнє використання дозволяє скоротити витрата молока на одне теля на 50- 60 кг .
У стійловий період телят, починаючи з 15-денного віку щодня випускають на прогулянку, спочатку на 15-20 мінут, а надалі на 3-4 години. Необхідно стежити, щоб телята не лягали на сніг або сиру землю. У літню пору молодняк містять у таборах, у яких на 25-30 телят роблять окремі просторі загони. До пасовищ телят можна привчати починаючи з 20-денного віку
Залежно від розміру дачі молочних і концентрованих кормів телята різного віку поїдають у добу приблизно наступна кількість трави: в 4-місячному віці 6-6- 10 кг , в 6-місячному - 14- 18 кг .
Вирощування телят на підсмоктуванні . У господарствах молочного напрямку застосовують змінно-груповий метод вирощування теляти під коровами-годувальницями. При цьому молодняк одержує доброякісне молоко потрібної температури, не заражене мікробами, і обладающее високими імунними властивостями. Відібрання теляти звичайно роблять у віці близько 3 місяців. Корів-Годувальниць необхідно відбирати з урахуванням їх якості (здоров’я, спокійний темперамент, гарна вгодованість), і годувати з урахуванням їх продуктивності. У раціон необхідно включати гарне сіно ( 4-4- 8 кг ) і доброякісний силос (20- 25 кг ). Режим змісту корів-годувальниць повинен передбачати регулярні активні прогулянки
Новонароджених телят можна підпускати під корову-годувальницю з 5-6 дня життя. Бажано, щоб різниця у віці телят об’єднаних у групу не перевищувала 10 днів. Перед першим подпуском теляти, корову не доять протягом 10-12 годин, і попередньо обмивають і масажують вим’я; здоюють перші порції молока й змочують їм ганчірку, який протирають голову, спину й хрестець телят, що підпускаються. Досвід господарств показує, що 14-16 корів-годувальниць і 50-60 телят, одночасно вирощуваних під ними, може обслуговувати одна телятниця
При вирощуванні під коровою в стійловий період телят підгодовують концентратами, силосом, травою або сіном, а також мінеральними речовинами. У пасовищний період корів з телятами містять на пасовище
Годівля й зміст ремонтного молодняку . Основне завдання правильного вирощування телок у послемолочние період - забезпечення їхнього нормального розвитку й своєчасного запліднення
Ремонтних телиць і ялівок доцільно містити групами 40-50 голів без прив’язі, що сприяє кращому розвитку тварин і формуванню в них міцної конституції. Групи комплектують тваринами, що мають близькі показники за віком і живою масою; різниця у віці не повинна бути більше 1.5-2 місяців, а в масі - 25- 30 кг .
У стійловий період у раціони телиць і ялівок включають із розрахунку на 100 кг маси: силосу 5-5- 6 кг або сінажу 3-3- 4 кг , сіна 1.5-5- 2.5 кг у добу, залежно від віку тварин. У раціонах телиць старше 12 місяців частина перетравлюваного протеїну (до 20-25%) можна замінити синтетичною сечовиною - карбамідом (з розрахунку 10 г сечовини замість 26 г перетравлюваного протеїну). Одночасно із сечовиною в раціони вводять корму, богатие безазотистими екстрактивними речовинами. У стойовий період телицям надають систематичні прогулянки по 4-6 годинники
Годівля й зміст племінних бичків у послемолочний період повинні бути спрямовані на гарний розвиток кісткової тканини, мускулатури й внутрішніх органів, а також полової активності й високий воспроизводительной здатності. Бичків варто рясно годувати, щоб прирости становили не менш 750- 800 г у добу. У порівнянні з телками, бичкам необхідно скармливать більше концентрованих кормів і менше соковитих. Повноцінна й рясна годівля дозволяє почати племінне використання бичків починаючи з 16-місячного віку
Важлива умова нормального росту й розвитку племінних бичків - щоденні тривалі активні прогулянки. При відсутності моціону в бичків розвивається схильність до ожиріння, що несприятливо діє на відтворну функцію. У господарствах, що застосовують пасовищний зміст худоби, племінних бичків пасуть окремо.
Збережи - » Вирощування молодняку - теоретичні основи . З'явився готовий твір.