Продукти, що сприяють виведенню з організму радіонуклідів | Довідник школяра – кращі шкільні уроки по всім предметам

Продукти, що сприяють виведенню з організму радіонуклідів

Продукти утримуючий кальцій.

Кальцій сприяє виведенню стронцію з організму.

Шкарлупа курячих яєць. Угорський лікар Кромпхер із групою медиків і біологів у результаті 10 - літніх досліджень установив, що яєчна шкарлупа прекрасний вивідний засіб радіонуклідів, перешкоджає нагромадженню в кістковому мозку ядер стронцію-90. Застосовувані медициною препарати - хлористий кальцій, гіпс, крейда - погано засвоюються організмом. Яєчна ж шкарлупа - ідеальне джерело кальцію, що легко засвоюється організмом. Шкарлупу вживають від 2 до 6 р. у день. Яйця попередньо миються теплою водою з милом, добре обполіськуються. У більшості випадків шкарлупа не вимагає спеціальної стерилізації. Для маленьких дітей необхідно на 5 мінут поміщати неї в киплячу воду. Шкарлупа від яєць, зварених вкрутую, ледве менш активна, але зате повністю готова до використання, пройшовши стерилізацію в процесі варіння. Розтирати в порошок краще в ступці: замічено, що при використанні кавомолки препарат виходить менш активний. Прийом з ранковою їжею - сиром або кашею. Крім того в шкарлупі втримуються 27 мікро елементів, вона перешкоджає таким захворюванням як ськривлення хребта, крихкість костей, схильність застудам. Введення в їжу здрібненої шкарлупи курячих яєць показало її високу терапевтичну активність і відсутність яких-небудь побічних дій. Цього не можна ськазати про шкарлупу качиних яєць, вони для подібного застосування не придатні.

У той же час на територіях, сильно забруднених радіоактивними речовинами, у шкарлупі може накопичуватися стронцій. А при варінні яєць навіть переходити в білок.

Перепелині яйця. Російські й білоруські фахівці виявили, що перепелині яйця - ефективний засіб при лікуванні малих доз радіоактивного опромінення. У дітей із зони Чорнобильської аварії, випробовували на собі "перепелине" лікування (у Вітебськом санаторії "Луки") припинилися запаморочення, не стало болів у серце, покращився апетит, зникли нездужання, утома, підвищився зміст гемоглобіну в крові. Причому видужання йшло швидше, ніж у тих, кого лікували таблетками й уколами.

Цілющі властивості перепелиних яєць пояснюються тим, уважають дослідники, що в них дуже багато вітамінів, амінокислот і інших речовин, що володіють профілактичним радиозащитним дією.

Хліб. У числі факторів здатних знижувати засвоєння стронцію, входить споживання хліба з темних сортів борошна, що містить фітин, що здатний зв’язувати цей радіоактивний елемент і перешкоджати усмоктування його в кишечник. Варто помітити, що фітин одночасно зв’язує й кальцій, знижуючи його зміст в організмі РАДІОНУКЛІДИ З організму швидко виводяться радіоактивні речовини, що концентруються в м’яких тканинах і внутрішніх органах (цезій, молібден, рутеній, йод, телур) , повільно - міцно фіксовані в костях (стронцій, плутоній, барій, иттрий, цирконій, ніобій, лантаноиди) . З великої кількості радіонуклідів найбільшу значимість як джерело опромінення населення представляють стронцій-90 і цезій-137.

Стронцій - 90. Період напіврозпаду цього радіоактивного елемента становить 29 років. При влученні стронцію усередину його концентрація в крові вже через 15 хв досягає значної величини, а в цілому цей процес завершується через 5 годин. Стронцій вибірково накопичується в основному в костях і опроміненню піддаються кісткова тканина, кістковий мозок, кровотворна система. Внаслідок цього розвивається анемія, називана в народі "недокрів’ям". Дослідження показали, що радіоактивний стронцій може перебувати й у костях немовлят. Через плаценту він проходить у плині всього періоду вагітності, причому в останній місяць перед народженням у кістяку його накопичується стільки ж, ськільки акумулювалося за всі попередніх вісім місяців. Біологічний період полвиведения стронцію з кістяка становить понад 30 років. Приськорення виведення з організму стронцію є труднейшей завданням. Принаймні дотепер не знайдено високоефективних засобів для швидкого виведення цього радіоактивного елемента з організму.

Цезій - 137. Після стронцію-90 цезій-137 є самим небезпечним радіонуклідом для людини. Він добре накопичується рослинами, попадає в харчові продукти й швидко всмоктується в шлунково-кишковому тракті. Цезій-137 долгоживущий радіонуклід, період його напіврозпаду становить 30 років. До 80% цезію відкладається в м’язовій тканині. Біологічні процеси ефективно впливають на цезій, тому на відміну від стронцію, біологічний період напіввиведення цезію в дорослих людей коливається від 50 до 200 доби, у дітей у віці 6 - 16 років від 46 до 57 доби, у немовлят - 10 доби. Причому близько 10% нукліда швидко виводяться з організму, інша частина - більше повільними темпами. Але в кожному разі щорічний його зміст в організмі практично визначається надходженням нукліда з раціоном у даному році.

Вплив кулінарної обробки на зміст радіонуклідів у готових блюдах За рахунок механічної обробки сирих продуктів (миття, чищення) можна усунути значну кількість, що втримуються в них цезію й стронцію. Досвіди показали, що таким шляхом вдається видалити радіонукліди з моркви, томатів, шпинату на 20 - 22%, картоплі, буряка 30 - 40%, бобів 62%. У моркви, буряка, ріпи й інших коренеплодів рекомендується зрізати на 1 - 1,5 див верхню частину голівки. У цій частині плода втримується до 80% всіх радіоактивних і інших токсичних речовин (свинець, кадмій, ртуть) . У капусти доцільно видаляти хоча б верхній шар листів і не використовувати в їжу качан. Будь-який відварений продукт втрачає при варінні до половини радіонуклідів (у прісній воді до 30%, солоної до 50%) . Жарити підозрілі м’ясо й рибу не коштує. Хрустка ськоринка не "випустить" із продукту шкідливі речовини.

М’ясо й рибу, інші продукти (якщо можна) вимочите готуванням у воді з найбільшою кількістю оцту. Бульйон після варіння м’яса краще вилити. Але якщо потрібний саме бульйон, залийте м’ясо холодною водою, поварите мінут 10, злийте воду. Налийте свіжої води, і доварите бульйон до готовності. Цей приклад забезпечує дворазове зниження радіоактивних речовин.

Для зменшення радіоактивних елементів рекомендується подрібнювати м’ясо й витримувати у воді протягом декількох годин. Без особою необхідність цієї ради дотримуватися не треба, тому що при вимочуванні губиться до 30% живильної цінності м’яса.

При вимочуванні грибів цезій зменшується на 30%, при відварюванні - на 90%. А стронцій залишається практично на тім же рівні.

При переробці молока в масло переходить лише близько 1% стронцію-90. Молоко, забруднене цезієм-137 і іншими короткоживущими нуклідами, легко знешкодити, перетворивши його в нешвидкопсувні продукти (згущене й порошкоподібне молоко, сир, масло) і піддавши їхній відповідній витримці. Практично відсутні радіоактивні елементи в крохмалі, цукрі, рафінованому рослинному маслі.

При ськладанні харчового раціону варто знати, що існують рослини й плоди, що не накопичують радіоактивні елементи. До їхнього числа ставиться топінамбур. Директор НДІ рільництва й садівництва Російської Академії наук Н. Болтасов вирощував топінамбур на ґрунті, забрудненої атомними відходами. І ні в бульбах, ні в зеленій масі радіонуклідів не виявилося. Топінамбур уживається як у сиром, так і смажених, тушкованих, печених, солоних і сушеному видах.

У той же час в окремих випадках у результаті обробки в їжу може надійти більше забруднений продукт, чим первісний. Наприклад, концентрування стронцію-90 може відбуватися при виготовленні отрубей із зерна, виробництві деяких видів сиру, готуванні юшки, коли частина радіонуклідів, що втримуються в костях, плавцях і лусці, переходить у бульйон. Може також збільшуватися надходження стронцію-90 з риби при її консервуванні за рахунок обробки високою температурою під тиськом, у результаті якої звичайно неїстівні частини (кістки) розм’якшуються й перетворюються в їстівні.

ШЛЯХИ НАДХОДЖЕННЯ РАДІОНУКЛІДІВ В ОРГАНІЗМІ

Джерела зовнішнього опромінення є космічне випромінювання й природні радіонукліди, що втримуються в ґрунті, воді й повітрі, а також рентгенодіагностичні процедури, кольорові телевізори й польоти на літаках на більших висотах. Хоча внесок двох останніх факторів і невеликий.

Рівні опромінення населення за рахунок глобальних випадань продуктів ядерних вибухів у цей час істотно знизилося в порівнянні з роками максимальних випадань в 1963 - 1966 роках.

Яке співвідношення зовнішнього й внутрішнього опромінення? Наприклад, після Чорнобильської аварії протягом перших двох років зовнішнє досягало 90% від загальної дози, потім стало переважати внутрішнє опромінення, що підступило в 1992 р. до 80%.

Pages: 1 2 3

Збережи - » Продукти, що сприяють виведенню з організму радіонуклідів . З'явився готовий твір.

Продукти, що сприяють виведенню з організму радіонуклідів





Шкільні предмети. Шкільна фізика. Уроки з англійської, французької, німецької мов.