Вітаміни ділять на дві більші групи: 1. вітаміни, розчинні в жирах, і 2. вітаміни, розчинні у воді. Кожна із цих груп містить велику кількість різних вітамінів, які звичайно позначають буквами латинського алфавіту. Варто звернути увагу, що порядок цих букв не відповідає їхньому звичайному розташуванню в алфавіті й не цілком відповідає історичної послідовності відкриття вітамінів.
У приводиться классификации, що, вітамінів у дужках зазначені найбільш характерні біологічні властивості даного вітаміну - його здатність запобігати розвитку того або іншого захворювання. Звичайно назві захворювання передує приставка "анти", що вказує на те, що даний вітамін попереджає або усуває це захворювання.
1. ВІТАМІНИ, РОЗЧИННІ В ЖИРАХ.
Вітамін A (антиксерофталичеський) .
Вітамін D (антирахітичний) .
Вітамін E (вітамін розмноження) .
Вітамін K (антигеморрагичеський) 2. ВІТАМІНИ, РОЗЧИННІ У ВОДІ.
Вітамін В1 (антиневритний) .
Вітамін В2 (рибофлавін) .
Вітамін PP (антипеллагричеський) .
Вітамін В6 (антидермитний) .
Пантотен (антидерматитний фактор) .
Біотин (вітамін Н, фактор росту для грибків, дріжджів і бактерій, антисеборейний) .
Інозит. Пари-Аминобензойная кислота (фактор росту бактерій і фактор пігментації) . Фолиевая кислота(антианемічний вітамін, вітамін росту для курчат і бактерій) .
Вітамін В12 (антианемічний вітамін) .
Вітамін В15 (пангамовая кислота) .
Вітамін З (антиськорбутний) .
Вітамін Р (вітамін проникності) .
Багато хто відносять також до числа вітамінів холін(див. наприкінці) і неграничні жирні кислоти із двома й більшим числом подвійних зв’язків. Всі перераховані вище - розчинні у воді вітаміни, за винятком інозиту й вітамінів С и Р, містять азот у своїй молекулі, і їх часто поєднують в один комплекс вітамінів групи В.
ВІТАМІНИ, РОЗЧИННІ У ВОДІ.
ВІТАМІН В2 (рибофлавін) .
Хімічна природа й властивості вітаміну В2.
З’ясуванню структури вітаміну В2 допомогло спостереження, що все активно діючі на ріст препарати мали жовте фарбування й желто-зеленной флоуресценцией. З’ясувалося, що між інтенсивністю зазначеного фарбування й стимулюючого препарату на ріст у певних умовах є паралелізм.
Речовина желто-зеленной флоуресценцией, розчинне у воді, виявилося досить розповсюдженим у природі; воно ставиться до групи природних пігментів, відомих за назвою флавинов. До них належить наприклад флавин молока(лактофлавин) . Лактофлавин удалося виділити в хімічно чистому виді й довести його тотожність із вітаміном В2.
Вітамін В 2-жовту кристалічну речовину, добре розчинне у воді, що руйнується при опроміненні ультрафіолетовими променями з утворенням біологічно неактивних з’єднань(люмифлавин у лужному середовищі й люмихром у нейтральній або кислій) .
Вітамін В2 являє собою метилированное похідне изоаллоксазина, до якого в положенні 9 приєднаний спирт рибитол;тому вітамін В2 часто називають рибофлавіном, тобто флавином, до якого приєднаний пятиатомний спирт рибитол: СНОН | НОСН | НОСН | НОСН | СН | NH N N N C==O HC CO | | | | | | | | NH NH N C==O HC N CO Изоаллоксазин Вітамін В2 (6, 9-Dрибитилизоаллоксазин) Наявність активних подвійних зв’язків у циклічній структурі рибофлавіну спричиняється деякі хімічні реакції, що лежать в основі його біологічної дії. Приєднуючи водень по місцю подвійних зв’язків, пофарбований рибофлавін легко перетворюється в безбарвну лейкосполуку. Останнє, віддаючи при відповідних умовах водень, знову переходить у рибофлавін, здобуваючи фарбування. Таким чином, хімічні особливості будови вітаміну В2 і обумовлені цією будовою властивості визначають можливість участі вітаміну В2 в окислювально-відновних процесах.
ЗМІСТ ВІТАМІНУ В2 У ДЕЯКИХ ПРОДУКТАХ І ПОТРЕБА В НЬОМУ.
Вітамін В2 широко розповсюджений у всіх тваринних і рослинних тканинах. Він зустрічається або у вільному стані(наприклад, у молоці, сітківці) , або, у більшості випадків, у вигляді з’єднання, пов’язаного з білком. Особливо багатим джерелом вітаміну В2 є дріжджі, печінка, бруньки, серцевий м’яз ссавців, а також рибні продукти. Досить високим змістом рибофлавіну відрізняються багато рослинних харчових продуктів.
Щоденна потреба людини у вітаміні В2, очевидно, рівняється 2-4 мг рибофлавіни.
РОЛЬ В ОБМІНІ РЕЧОВИН.
Вітамін В2 зустрічається у всіх рослинні й тварин тканинах, хоча й у різних кількостях. Це широке поширення вітаміну В2 відповідає участі рибофлавіну в багатьох біологічних процесах. Дійсно, можна вважати твердо встановленим, що існує група ферментів, що є необхідними ланками в ланцюзі каталізаторів біологічного окислювання, які мають у ськладі своєї простетичеськой групи рибофлавін. Цю групу ферментів звичайно називають флавиновими ферментами. До них належать, наприклад, жовтий фермент, диафораза й цитохромредуктаза. Сюди ж ставляться оксидази амінокислот, які здійснюють окисне дезаменированиеамино кислот у тваринних тканинах. Вітамін В2 входить до ськладу зазначених коферментів у вигляді фосфорного ефіру. Тому що зазначені флавиновие ферметни перебувають у всіх тканинах, то недолік у вітаміні В" приводить до падіння інтенсивності тихорєцького подиху й обміну речовин у цілому, а отже, і до вповільнення росту молодих тварин.
Останнім часом було встановлено. що до ськладу простетичеських груп ряду ферментів, крім флавоновой групи, входять атоми металів(Cu, Fe, Mo) .
ВІТАМІН РР (антипеллагричеський вітамін, никотинамид) .
При відсутності вітаміну РР(від англійського pellagra preventing) у їжі в людини виникає захворювання, що одержала назва пелагри.
ХІМІЧНА ПРИРОДА ВІТАМІНУ РР.
Анипеллегричеським вітаміном є нікотинова кислота або її амід. Нікотинова кислота була відома хімікам ще з 1867 року, але тільки 70 років через було встановлено, що це відносно простої й добре вивчена речовина відіграє роль найважливішого вітаміну.
Нікотинова кислота являє собою білу кристалічну речовину гарне розчинне у воді й спирті. При кип’ятінні й автоклавировании біологічна активність нікотинової кислоти не змінюється.
| —СООН | —COONH||||NNНікотинова кислота Амід нікотинової кислоти Активністю антипеллагричеського вітаміну володіє як сама нікотинова кислота, так і амід нікотинової кислоти.
Видимому, в організмі вільна нікотинова кислота швидко перетворюється в амидникотиновой кислоти. який і є щирим антипеллагричеським вітаміном.
При введенні нікотинової кислоти людям і тваринам, що страждають пелагрою, всі ознаки захворювання зникають.
ЗМІСТ ВІТАМІНУ РР У ДЕЯКИХ ПРОДУКТАХ І ПОТРЕБА В НЬОМУ. Антипеллагричекий вітамін досить широко розповсюджений у природі, завдяки чому пелагра при нормальному харчуванні зустрічається рідко. Велика кількість вітаміну РР перебуває в рисових отрубях, де зміст його доходить майже до 100 мг%. У дріжджах і пшеничних отрубях, у печінці рогатої худоби й свиней також утримується досить значна кількість цього вітаміну.
Рослини й деякі мікроби, а також, очевидно, і деякі тварини(пацюки) здатні синтезувати антипеллагричеський вітамін і тому можуть розвиватися нормально й без надходження ззовні. У цей час з’ясовано, що РР може синтезуватися в організмі із триптофану; недолік триптофану в харчуванні або порушення його нормального обміну грає тому важливу роль у виникненні пелагри. Людина, очевидно не має достатню здатність до синтезу антипеллагричеського вітаміну, і доставка нікотинової кислоти або її аміду з їжею необхідна, особливо при дієті, що не містить відповідної кількості триптофану й пиридоксина, наприклад, при різкій перевазі в харчовому раціоні кукурудзи(маїсу) . Добова потреба в цьому вітаміні для людей обчислюється в 15-25 мг для дорослих і 15 мг для дітей.
РОЛЬ В ОБМІНІ РЕЧОВИН.
Нікотинова кислота, точніше її амід, грає винятково важливу роль в обміні речовин. Досить ськазати, що до ськладу ряду коферментних груп, катализирующих тихорєцький подих, входить амід нікотинової кислоти.
Відсутність нікотинової кислоти в їжі приводить до порушення синтезу ферментів, катализирующих окислювально-відновні реакції, і веде до порушення механізму окислювання тих або інших субстратів тихорєцького подиху.
Надлишок нікотинової кислоти виводиться з організму із сечею у вигляді головним чином N 1-метилникотинамида й частково деяких інших її похідних.
| = —іCOONH | | N | CH N 1-метилникотинамида ВІТАМІН В6(ПИРИДОКСИН) .
Хімічна природа й властивості вітаміну В6.
Збережи - » Історія відкриття вітамінів . З'явився готовий твір.