Вплив алкоголю на організм людини &nbsp

ПЛАН

Чому я вибрав цю тему.

Історія алкоголю.

Що люди п’ють і наслідку цього.

Причини вживання алкоголю.

Із чого починається пияцтво.

Стадії й форми сп’яніння й алкоголізму.

Вплив алкоголю на нервову систему; зміст алкоголю в крові.

Алкоголізм – не звичка, а хвороба.

Алкоголь і материнство.

Руйнівник зростаючого організму.

Алкоголізм і суспільство.

Чому я вибрав цю тему.

Проблема вживання алкоголю дуже актуальна в наші дні. Зараз споживання спиртних напоїв у світі характеризується величезними цифрами. Від цього страждає все суспільство, але в першу чергу під погрозу ставиться підростаюче покоління: діти, підлітки, молодь, а також здоров’я майбутніх матерів. Адже алкоголь особливо активно впливає на організм, що не сформувався, поступово руйнуючи його.

Шкода алкоголю очевидна. Доведено, що при влученні алкоголю усередину організму, він розноситься по крові до всіх органів і несприятливо діє на них аж до руйнування.

При систематичному вживанні алкоголю розвивається небезпечна хвороба – алкоголізм. Алкоголізм небезпечний для здоров’я людини, але він виліковний, як і багато інших хвороб.

Але головна проблема полягає в тому, що більша частина алкогольної продукції, що випуськається недержавними підприємствами, містить велика кількість отруйних речовин. Недоброякісна продукція нерідко приведе до отруєнь і навіть смертей.

Все це наносить велику втрату суспільству, його культурним цінностям.

Історія алкоголю.

Викрадач розуму – так іменують алкоголь із давніх часів. Про оп’яняючі властивості спиртних напоїв люди довідалися не менш чим за 8000 років до нашої ери – з появою керамічного посуду, що дала можливість виготовлення алкогольних напоїв з меду, плодових соків і дикоростучого винограду. Можливо, виноробство виникло ще до початку культурного землеробства. Так, відомий мандрівник Н. Н. Миклухо-Маклай спостерігав папуасів Нової Гвінеї, що не вміли ще добувати вогонь, але прийоми, що знала вже, готування хмільних напоїв. Чистий спирт почали одержувати в 6-7 століттях араби й назвали його “аль коголь” , що означає “одурманюючий” . Першу пляшку горілки виготовив араб Рагез в 860 році. Перегонка вина для одержання спирту різко збільшила пияцтво. Не виключено, що саме це послужило приводом для заборони вживання спиртних напоїв основоположником ісламу (мусульманської релігії) Мухаммедом (Магомет, 570–632) . Ця заборона ввійшла згодом і у звід мусульманських законів – Коран (7 століття) . З тих пор протягом 12 сторіч у мусульманських країнах алкоголь не вживали, а відступники цього закону (п’яниці) жорстоко карали.

Але навіть у країнах Азії, де споживання провина заборонялося релігією (Кораном) , культ вина все-таки процвітав і виспівувався у віршах.

У середньовіччя в Західній Європі також навчилися одержувати міцні спиртні напої шляхом сублімації вина й інших цукристих рідин, що бродять. Відповідно до легенди, уперше цю операцію зробив італійський чернець алхімік Валентиус. Испробовав знову отриманий продукт і придя в стан сильного алкогольного сп’яніння, алхімік заявив, що він відкрив чудодійний еліксир, що робить старця молодим, стомленого бадьорим, тужного веселим.

З тих пор міцні алкогольні напої швидко поширилися по країнах миру, насамперед за рахунок постійно зростаючого промислового виробництва алкоголю з дешевої сировини (картоплі, відходів цукрового виробництва й т. п.) . Алкоголь настільки швидко ввійшов у побут, що практично не один художник, письменник або поет не обходив цю тему. Такі картини пияцтва на полотнах старих голландських, італійських, іспанських і німецьких художників. Злу силу алкоголізму розуміли багато передових людей свого часу. Відомий релігійний реформатор того років Мартін Лютер писав: “Кожна країна повинна мати свого диявола, наш німецький диявол – добра бочка провина” .

Поширення пияцтва на Русі пов’язане з політикою панівних класів. Була навіть створена думка, що пияцтво є нібито стародавньою традицією російського народу. При цьому посилалися на слова літопису: “Веселие на Русі – є пити” . Але це наклеп на російські нації. Російський історик і етнограф, знавець звичаїв і вдач народу, професор Н. И. Костомаров (1817-1885) повністю спростував цю думку. Він довів, що в Древній Русі пили дуже мало. Лише на вибрані свята варили медовуху, брагу або пиво, міцність яких не перевищувала 5-10 градусів. Чарка пуськалася по колу й з її кожний відпивав кілька ковтків. У будень ніяких спиртних напоїв не покладалося, і пияцтво вважалося найбільшою ганьбою й гріхом.

Але з 16-го сторіччя почалося масове завезення через границю горілки й провина. При Івані IV і Борисі Годунове засновуються “царьови шинки” , що приносять масу грошей у ськарбницю. Проте, уже тоді намагалися обмежити споживання спиртних напоїв. Так в 1652 році вийшов указ “продавати горілку по одній чарці людині” . Заборонялося видавати вино “питухам” (тобто питущої) , а також усім під час постів, по середовищах, п’ятницям і неділям. Однак через фінансові міркування незабаром було внесене виправлення: “щоб великого государя ськарбниці вчинити прибуток, питухов із кружечного двору не відганяти” , чим фактично підтримувалося пияцтво.

З 1894 року продаж горілки стала царською монополією.

Одним з темних плям минулого, сліди якого ще збереглися в нас, є пияцтво й алкоголізм.

Чи треба говорити, що Росія в змісті вживання спиртного країна більш ніж особлива. Отут свої, на жаль, сумні традиції, свої стандарти. Превалює в нас уживання у вигляді “ударних доз” : велика кількість випитого в стислий термін. Частіше вдень. Інакше кажучи, у Росії домінує самий несприятливий, так званий “північний” тип пития. І п’ємо ми історично усе більше й більше. Якщо в1913 році продавалося 3,4 літри на людину в рік, то в 1927 – 3,7. До кінця 1940 року госпродажа, правда знизилася до 2,3 літри, а до 1950 упала до 1,9 літра. Але зате потім тільки стрімке зростання, і кожний сплеськ рекордний.

Офіційно ми наблизилися до світового “питним стандартам” . А неофіційно? Держкомстат СРСР у той час проводив секретні дослідження на предмет самогоноваріння. Самогон, виявляється, давав збільшення ще в розмірі 5 із зайвим літрів. Разом 13,2 літри на кожний.

Чотирнадцятого червня 1985 року ЦК КПРС оголосив війну пияцтву, що потрясла всі основи суспільства. Бюджет втратив 50 мільярдів не нинішніх, а тих ще повновагих рублів, у два рази зросло споживання самогону. Проте, саме до 1987 року зросла середня тривалість життя. Це відбулося без зменшення смертності від отруєнь і нещасних випадків. У результаті, як би ми не лаяли кампанію, вона зберегла життя приблизно 700 тисячам росіян, та й захворюваність знизилася.

По даним Госторгинспекции, в 1992 році кожна десята пляшка була фальсифікацією гарячливого напою, в 1993 – кожна четверта.

На сьогодні споживання спиртних напоїв на земній кулі характеризується колосальними цифрами. Які ж саме алкогольні напої споживають у цей час.

Що люди п’ють і наслідку цього.

У світі мікроськопічних організмів, мабуть, самі всюдисущі – дріжджові грибки.

Залишіть на якийсь час у темному місці виноградний, фруктовий або ягідний сік. Він забродить. Це відбудеться тому, що грибки, що перебували в соку, почали посилено розмножуватися. У процесі життєдіяльності вони перетворюють цукор (а також крохмаль) у винний або етиловий, спирт. Усякий, хто вивчав хімію, знає, що молекула цукру (глюкози) ськладається з 6 атомів вуглецю, 12 атомів водню й 6 атомів кисню – C6H12O6. Ферменти дріжджів як би рубають цю ськладну молекулу на окремі шматки, з’єднуючи їх потім у нові молекули. З C6H12O6 утворяться дві молекули вуглекислого газу – 2 CO2 (це пухирці ми бачимо в рідині, що бродить) . атоми, Що Залишилися, з’єднуються у дві молекули спирту (2 C2H5OH) . З виснаженням запасу цукру припиняється й процес шумування. Такий спрощено процес перетворення цукру або крохмалю в алкоголь.

Вихідним продуктом в одержанні етилового спирту є злаки, картопля, буряк, а також деякі покидьки паперового виробництва й деревина, осахаренная хімічним шляхом – дією кислот при високій температурі й тиську. Сирий етиловий спирт (сирець) містить багато домішок, у тому числі отрутних сивушних масел. Спирт очищають шляхом перегонки в особливих апаратах, але й в отриманому в такий спосіб спирті-ректифікаті, однак зберігається частина шкідливих для організму речовин.

Етиловий спирт широко застосовують у різних галузях народного господарства. Його використовують як розчинник, наприклад при виготовленні лаків, політур, у ряді хімічних реакцій для синтезу органічних барвників, фармакологічних препаратів, синтетичного каучуку. Етиловий спирт має дезінфікуючі властивості, його застосовують у медичних цілях. При виготовленні горілки використовують тільки очищений етиловий спирт.

Pages: 1 2 3 4 5

Збережи - » Вплив алкоголю на організм людини &nbsp . З'явився готовий твір.

Вплив алкоголю на організм людини &nbsp





Шкільні предмети. Шкільна фізика. Уроки з англійської, французької, німецької мов.