Лікувальне харчування при постхолецистектомичеськом синдромі

Вам видалили жовчний міхур. Як Ви повинні поводитися? Чи належні продовжувати дотримувати дієти? А якщо так, те яку? Пройшло багато або мало часу після операції видалення жовчного міхура, і знову Вам довелося відвідати поліклініку або лягти в лікарню із приводу поновлення болючих нападів, якогось диськомфорту в животі або інших розладах. Ваше захворювання тепер називається постхолецистектомичеський синдром. Причин виникнення цієї патології багато. Щоб правильно поводитися, правильно харчуватися, треба точно знати причину, а тут без допомоги Вашого лікаря не обійтися.

Замічено, що чим длительнее було захворювання до операції й чим більше було до її нападів, тим частіше відновляються болі й інші неприємні відчуття.

Досить часто рецидив хворій і диспепсичеських розладів після операції може бути викликаний невилученими каменями в жовчних протоках або знову, що утворилися після операції каменем. У цьому випадку в період нападу Ви повинні харчуватися точно так само, як при загостренні хронічного холециститу. Під час загострення дієта допомагає створити максимальний спокій. Запам’ятаєте, правильне харчування може забезпечити тривалу ремісію, і навпаки, порушення режиму харчування, зловживання жирною, гострою їжею, холодними блюдами, газованими напоями можуть викликати загострення захворювання.

Головне забезпечити дробове харчування. Часті прийоми їжі ( 4-5 разів у день) у невеликій кількості в ті самі годинники сприяють кращому відтоку жовчі, тим самим перешкоджаючи її затримці. Прийом великої кількості їжі, особливо при нерегулярному харчуванні, може привести до появи болю й інших розладів. У період різкого погіршення стану треба забезпечити максимальне щажение травної системи, у перші 2 дні хвороби можна приймати тільки рідину в теплому виді. Це можуть бути солодкий чай, соки із фруктів і ягід, розведені навпіл водою, відвар шипшини. Протягом цілого дня можна випити всього 2 ськлянки, пити треба невеликими ковтками. Через 2 дні дозволяється приймати протерту їжу в невеликій кількості. Це слизуваті й протерті круп’яні супи – вівсяна, рисова, манний, протерта каша із цих же круп, желе, муси, киселі. Потім можна включити в дієту нежирний некислий сир, нежирне м’ясо, нежирну рибу. Блюда готовлять у протертому виді на парі або відварюючи у воді. Приймайте їжу 5-6 разів у день невеликими порціями. Через 5-6 днів Ви можете перейти на дієту № 5 а, дотримуватися якої необхідно протягом 3-4 тижнів. Можете додати 75-100 г сухарів на день.

ДІЄТА № 5 А

Показана хворим гострим холециститом і гепатитом, хронічним холециститом, желчекаменной хворобою.

Дієта містить білків 100 г, жирів 80 р. Вуглеводів 350 р. Повареної солі 8-10 г. Вільної рідини 1, 5-2 л.

Маса добового раціону 3 кг. Добова калорійність близько 2800 ккал. Обмежуються в дієті механічні й хімічні подразники. Виключаються продукти, що підсилюють процеси шумування й гниття в кишечнику, різко стимулюючу секреторну функцію шлунка, підшлункової залози, що підсилюють желчеотделение й дратують печінку. Їжу готовлять у воді або на парі, протирають. Температура холодних блюд не нижче 15 градусів, гарячих – не вище 62 градусів С.

РЕКОМЕНДУЄТЬСЯ:

Хліб пшеничний учорашній, супи готовлять на слизуватому відварі із протертими крупами, овочами або на овочевих відварах із дрібно шинкованними овочами – картоплею, морквою, кабачками, гарбузом, розвареними крупами – рисом, манною, вівсяної крупами, вермішеллю (у супи можна додавати яєчно-молочну суміш, що готується з’єднанням сирого яйця з рівним обсягом молока, і заправляється вершковим маслом, сметаною) , нежирні сорти м’яса у вигляді парових котлет, суфле або пюре, нежирні з рота риби й птаха в основному в рубаному виді, але м’які сорти й частини дозволяють періодично шматком, варять у воді або готовлять на парі, варені й протерті овочі: картопля, кабачки, гарбуз, морква, буряк, кольорова капуста у вигляді пюре, суфле, запіканок, каші готовлять на воді з додаванням молока в протертому виді, дозволяють пудинги, яйця додають у блюда й дають у вигляді парових білкових омлетів, молоко в натуральному виді або в блюдах по індивідуальної переносимости, свіжий некислий сир у натуральному виді або в блюдах – запіканки, суфле, пудинги, сир негострий: російська, ярославський, сметана в невеликій кількості в блюдо, кисіль, протертий компот, желе, печені яблука, груші, варення й джеми із солодких ягід і фруктів, цукор, мед, фруктова карамель, мармелад, при гарної переносимости дозволяється в день близько 100 г спілої полуниці, суниці, малини, соки яблучний, вишневий, полуничний навпіл з гарячою водою, невелика кількість зелені петрушки й кропу, соус бешамель із невеликою кількістю сметани (борошно не жарити) , фруктові і ягідні підливи, чай, сурогати кава з молоком, відвари шипшини. Масло вершкове додають у готове блюдо не більше 30 г у день, рослинне при гарної переносимости.

ВИКЛЮЧАЮТЬСЯ:

Свіжий білий і житній хліб, здобне листкове тісто, жирні сорти м’яса (баранина, свинина) , птаха (утоку, гусак) і риби, смажене, тушковане м’ясо, ковбаси копченості, консерви, печінка, бруньки, мозки, смажена й солона риба, рибні консерви, жирний сир з підвищеною кислотністю, гострий сир, тугоплавкі жири – баранячі, яловичі, свинячий, бобові, макарони, пшоно, перлова крупа, розсипчасті каші, гриби, квашена капуста, редька, редис, лук, часник, щавель, м’ясні й рибні бульйони, холодні закуськи, кислі фрукти, богатие клітковиною, шоколад, морозиво, халва, креми, пряності, какао, міцний кава, холодні газовані напої, алкоголь.

ЗРАЗКОВЕ МЕНЮ ДІЄТИ № 5 А Сніданок: білковий паровий омлет із двох яєць каша манна молочна, чай з молоком 2-й сніданок: яблучне пюре Обід: суп слизуватий вівсяний котлета м’ясна парова, гречана каша компот процеженний Полуденок: сир домашня протерта Вечеря: котлети рибні парові, картопляне пюре, чай На ніч: кефір, хліб білий 200 г, цукор 30 г, масло вершкове 20 р.

Далі Вам рекомендується варіант, що щадить, дієти № 5, якого Вам треба дотримуватися не менш 1,5 місяців після операції.

ДІЄТА № 5

Дієта містить білків 100-110 г, жирів 100 г, вуглеводів 400-450 г, повареної солі 8-10 г, рідини до 2 х літрів у добу. Маса добового раціону до 3,5 кг. Калорійність дієти до 3000 ккал.

РЕКОМЕНДУЄТЬСЯ:

Хліб пшеничний і житня вчорашня випічка, сухарі й сухе печиво, супи молочні, фруктові, на овочевому відварі із крупами й овочами, нежирні сорти м’яса (яловичина, кролик) , птаха (курка, індичка) і риби (судак, тріська, лящ, окунь, навага, сріблистий хек) шматком або в рубаному виді, варені або парове готування, дозволяється запікання після попереднього відварювання, нежирні ковбаси й шинка, вимочена оселедець, різні овочі в сиром, отварном і запеченому виді, салати із сирих і варених овочів і фруктів, розсипчасті каші з різних круп, приготовлені на воді з додаванням молока, пудинги й запіканки, отварная вермішель, дрібно рубані макарони, яйця (не більше 1 шт. у день) , білкові омлети парового готування, при гарної переносимости дозволяється до 2 яєць у день всмятку, парові або запечені омлети 2-3 рази в тиждень, молоко в натуральному виді при індивідуальної переносимости, сир свіжий некислий у натуральному виді або в запіканках, крупениках, ватрушках, ледачих варениках, суфле, негострі сорти сиру, солодкі сорти ягід і фруктів у сирому виді й у блюдах, лимон, чорна смородина при гарної переносимости, цукор, мед, варення, джеми, мармелад, зелень петрушки й кропу в невеликій кількості, лавровий лист, білий соус із додаванням невеликої кількості сметани або томатного соку без піджарки борошна, фруктові і ягідні соуси, чай і кава, неміцні без молока або з молоком, відвар шипшини, фруктово-ягідні соки. Масло вершков і рослинне додають у готові блюда, не присмажуючи, рослинне масло повинне становити не менш 30 % від загальної кількості жирів.

ВИКЛЮЧАЄТЬСЯ:

Свіжий хліб, листкове й здобне тісто, пиріжки, торти, жирні сорти м’яса, риби (білуга, кета, осетрина, севрюга) , жирні й копчені ковбаси, печінка, бруньки, мозки, консерви, смажені блюда, солона риба, жирний сир, солоний і гострий сир, круті яйця, яєчня, свинячий, баранячий, яловичий жир, маргарин, кулінарні жири, щавель, шпинат, редис, редька, лук, часник, мариновані овочі, м’ясні, рибні, грибні відвари, холодник, щи зелені, гірчиця, перець, хрін, шоколад, морозиво, чорна кава, какао, холодні й алкогольні напої.

ЗРАЗКОВЕ МЕНЮ ДІЄТИ № 5

Сніданок:

Сир негострий, каша рисова молочна, чай з молоком.

2-й сніданок:

Сир домашній суп перловий вегетаріанський зі сметаною бефстроганов з отварного м’яса із соусом бешамель і розсипчаста гречана каша компот.

Полуденок: відвар шипшини.

Вечеря:

Запіканка сирна з вермішеллю й сметаною, кисіль.

На ніч:

Кефір.

На весь день:

Хліб чорний 200 г, хліб білий 200 г, цукор 50 г, масло вершкове 20 г, масло рослинне 30 р.

Pages: 1 2

Збережи - » Лікувальне харчування при постхолецистектомичеськом синдромі . З'явився готовий твір.

Лікувальне харчування при постхолецистектомичеськом синдромі





Шкільні предмети. Шкільна фізика. Уроки з англійської, французької, німецької мов.