Ауксин | Довідник школяра – кращі шкільні уроки по всім предметам

Ауксин

На початку другої світової війни був відкритий ауксин. Спочатку його одержували з верхівки колеоптиля (безбарвного чохла, що захищає перший молодий аркуш) кукурудзи. Але це була воістину каторжна праця: за 10 днів вісім лаборанток німецького біохіміка-фанатика Ф. Кегля переробили 100 тисяч проростків і одержали в результаті кількість активної речовини, достатнє лише для встановлення кислої природи ауксину. Для того щоб таким шляхом добути з колеоптилей кукурудзи 250 міліграмів ауксину, лаборанткам довелося б проробити, не перериваючись на сон і їду, принаймні, 400 років

На щастя, незабаром був знайдений рясне й доступне джерело ауксину. Їм виявилася людська сеча. Як установили допитливі хіміки, у середньому кожний житель планети щодня може давати для потреб біохімії, фізіології й сільського господарства приблизно 1-2 міліграми ауксину

За назвою ауксин об’єднаний цілий ряд речовин - регуляторів росту. Найважливіше з них одержало найменування гетероаукснна і являє собою бета-индолил-оцтову кислоту, або ИУК. ИУК удосталь утвориться мікроорганізмами - дріжджами, грибами й бактеріями

ИУК ефективно використовують для прискорення утворення корінь у черешків плодово-ягідних і інших рослин. У цей час синтезований цілий ряд ауксинів, серед яких особливо великою активністю володіє бета-нафтил-оцтова кислота (НУК)

Близько до групи гетероауксинів коштують гербіциди, що представляють собою похідні фенокси-оцтової кислоти. У культурі кліток, тканин і органів найчастіше застосовують 2, дихлорфенокси-оцтову кислоту (2, 4-Д) , 2,4, трихлорфенокси-оцтову кислоту й хлорфенокси-оцтову кислоту. Мають активність і використовуються як вільні кислоти, так і розчинні у воді натрієві й амонійні солі цих кислот, а також їхні ефіри. Крім того, ідуть у справу ще й етаноламиновие солі. Ці гербіциди були відкриті одночасно на початку другої світової війни в США й Великобританії

2, 4-Д може замінити (гетероауксин у культурі тканин, причому він в 10 із зайвим раз активніше останнього викликає утворення корінь, розпад крохмалю, підсилює подих. Дуже слабкі концентрації гербіциду діють сприятливо на проростання насінь і на розвиток мікроорганізмів

У Японії ніколи примітили цікаве захворювання молодих рослині рису, викликувана грибом Gibbcrclla fujukuroi. Поряд із загибеллю рослин у деяких екземплярів, що залишилися в живих, можна було спостерігати енергійний ріст стебел і листів. Як з’ясувалося, прискорення росту викликається з’єднаннями, що є продуктами обміну речовин гриба. Ці речовини (терпеноиди) , виділені в чистому виді одержали назву гиббереллинов

Гиббереллини здатні стимулювати не тільки ріст, але й цвітіння. Їх застосовують в основному для прискорення проростання ячменя при виготовленні солоду й для підвищення врожайності винограду

Пізніше був відкритий ряд з’єднань, що роблять сильну стимулюючу дію на розподіл рослинних кліток - цитокининов. З них найбільш активний кинетин. Дуже активним з’єднанням з’явилася дифенилмочевина, виділена з кокосового молока

Для виявлення ефекту дії ростових речовин необхідні разюче малі їхні концентрації. Одного грама гетероауксину, наприклад, досить для 10(в13 ступені) рослин. Щоб розсадити ці рослини, надавши кожному площа харчування у квадратний сантиметр, потрібна була б рілля площею більше 900 квадратних кілометрів. Щоб розвести грам гетероауксину до недіяльної концентрації, необхідно 200 мільярдів літрів, для доставки яких треба було б 400 тисяч поїздів

Активність ростових речовин рослин на одиницю маси по активності не уступає активності тваринних гормонів. Так, активність ауксину для вівса перевершує активність естрона для мишей в 10 разів, тороксина для людини - в 100 і андростерона для каплунів - в 1000 разів

До активних речовин, що грають істотну роль у культурі тканин, належать і вітаміни. Так, тіамін (анейрин, вітамін В1) бере участь у процесі росту корінь. Багаторазові пасажі (посіви кліток) кінчиків корінь без нього неможливі. Для росту корінь, крім живильних речовин і тіаміну, необхідні й інші вітаміни. Наприклад, горох і редис бідують ще в нікотиновій кислоті, на томати сприятливо діє вітамін B6 (ще краще з нікотиновою кислотою) . А от льон може обійтися одним тіаміном

У зернах злаків тіамін перебуває в алейроновому шарі й, отже, не може бути присутнім у полірованому рисі. Тому переважне вживання його в їжу населенням Східної Азії приводило до спалахів бери-бери

При автоклавировании (автоклави - герметичні апарати для виконання робіт при підвищеній температурі й тиску для стерилізації) тіамін розщеплюється на пиримидин і тиазол. Для росту корінь томату, виявляється, досить одного тиазола, а для деяких фітопатогенних грибів - тільки пиримидина (при необхідності організм сам синтезує другий компонент тіаміну) . Можливо, це має якесь значення при симбіозі (наприклад, у лишайників або микротрофних рослин) , а також паразитизмі

Аскорбінова кислота (вітамін З) важлива для росту втеч. Введення аскорбінової кислоти прискорює вкорінення черешків і стимулює проростання пилка. Припускають, що вона має відношення до обміну ростових речовин у рослин

Дія аскорбінової кислоти засноване на її окислительно-восстановнтельних властивостях: в окисній формі аскорбінова кислота перетворюється в речовину, що гальмує ріст. Не виключено, що вона викликає актизирование ростового речовини з його неактивної форми

Культивируемие штами дріжджів бідують для свого розвитку в речовинах биоса - комплексі вітамінів. До биосу належить мезоинозит, бнотин (ніколи скоропалительно названий вітаміном Н, а нині зарахований у групу вітаміну В) і пантотеновая кислота. Втім, пантотеновая кислота може бути замінена бета-аланином, за допомогою якого дріжджі, імовірно, самі синтезують пантотеновую кислоту. Дріжджі бідують і в тіаміні

Всі ці речовини природні штами дріжджів синтезують самі, а от культурні дріжджі таку здатність втратили - у них спостерігають поступово підсилюється гетеротрофность - схильність до харчування готовими органічними речовинами й втрату здатності до синтезу одного або декількох активних речовин биоса

У нікотиновій кислоті бідують коріння деяких рослин. Вона зустрічається постійно у вищих і нижчих рослин. Передбачається, що нікотинова кислота - універсальна активна речовина

Пиридоксин підсилює ріст корінь, наприклад, у томатів і моркви. Під впливом жіночого полового гормону ссавців тварин - естрона (фолікулярного гормону) підсилюється вегетативний розвиток рослин

Паста з естроном, нанесена на квіткові бруньки дрімоти, затримує розвиток тичинок і підсилює розвиток зав’язей. А от тестостерон - чоловічий підлоговий гормон працює прямо протилежно естрону

У росту листів беруть участь похідні пурину: сечова кислота й аденин. Більш-менш помітним образом реагує живаючи плазма на дію Н+ або Він-Іонів. Рух плазми стимулює гистидин

Биорегулятори використовують і в рослинництві й у тваринництві. У рослинництві вони, до речі, найчастіше допомагають зберегти в культурі старі сорти. Наприклад, винороби Франції не прагнуть до впровадження нових сортів винограду. Французи люблять свої вина, що заслужили за сторіччя світову популярність

Те ж можна сказати й про звичайну картоплю. І в Європі, і в Америці старі “перевірені” часом сорти втримуються у виробництві десятиліттями. Ніяка реклама новітніх сортів населення не спокушає - звичка вирішує вибір

Сорт картоплі Рання Роза (ерли Роуз) , виведений у США в 1861 році, дотепер зустрічається якщо не на полях, то в городній культурі на Американському і Європейському континентах. Ще більш старий сорт Гарнет Чилі - прадід більшості американських сортів і ряду європейських; його й донині висаджують біля Сан-Франциско. Столітній ювілей “справив” сорт Айрнш Коблер; напівстолітній вік в американських сортів Катадин і Чиппева

Pages: 1 2

Збережи - » Ауксин . З'явився готовий твір.

Ауксин





Шкільні предмети. Шкільна фізика. Уроки з англійської, французької, німецької мов.